Paarden zijn van nature rustige, zachtaardige en vriendelijke dieren. Wanneer je tegen een gedragsprobleem bent aangelopen, kan je het gevoel krijgen dat je vast loopt. Maar ook dat je niet meer goed weet hoe je er samen met je paard uit moet komen. Wat probeert je paard je eigenlijk te vertellen? En tegen welke uitdaging loop je aan met je paard?
Het paard probeert je met kleine signalen en kleine veranderingen in zijn gedrag iets duidelijk te maken. Als deze kleine signalen en verandering in zijn gedrag niet opgemerkt wordt zal de weerstand steeds duidelijker worden in zijn gedrag. Paarden kunnen snel verbanden leggen om gewenst gedrag aan te leren en jammer genoeg werkt dit ook omgekeerd. Dit kan soms ook onprettige en gevaarlijke situaties opleveren. Paarden herhalen namelijk het gedrag als het ze iets oplevert. Bijvoorbeeld; je paard trekt zich los en rent naar het weiland, als beloning levert het gras op.
Het is heel belangrijk om achter de oorzaak te komen van het ongewenste gedrag. Ongewenst gedrag bij paarden kan direct al na de geboorte ontstaan, bijvoorbeeld door het gedrag van soortgenoten of de mens. De oorzaak is eigenlijk heel divers maar vaak ligt de oorzaak bij angst, fysiek ongemak en/of miscommunicatie. Het paard is een vluchtdier en zal altijd vanuit zijn natuurlijke instinct en geconditioneerd gedrag reageren.
Echter hoeft het niet altijd een gedragsprobleem te zijn. Het kan ook zijn dat je paard iets niet geleerd heeft of simpel weg niet kent. Maar het kan ook te maken hebben dat het paard een bepaalde handeling of persoon linkt aan pijn, bijvoorbeeld een dierenarts. Wanneer hij één keer hardhandig ingeënt is kan dit leiden tot weerspannigheid bij het volgende bezoek van de dierenarts.
Bij gedragsproblemen kan het vertrouwen tussen mens en paard beschadigen. Wat je meemaakt in het leven, vormt je als mens. Dit is bij paarden niet anders. Ongewenst gedrag kan weer worden omgezet in gewenst gedrag wanneer je het vertrouwen bij het paard hersteld. Door datgene wat het paard niet meer leuk vindt, wel weer leuk te maken en door samen als een team te werken kan jij je paard leren wat hij wel moet doen. Het gedrag van je paard kan je dan ook zien als waardevolle informatie.
Bij de training staat rust, geduld, begrip en respect voor het paard altijd voorop, ongeacht wat het probleem is. Geen enkel paard is hetzelfde. De sleutel tot gedragsverandering ligt in het begrip voor het ontstane ongewenst gedrag van je paard. Deze gedragstraining zal dan ook aangepast worden op het karakter van jouw paard en het probleem. Mijn doel is om het vertrouwen te herstellen bij het paard waardoor er meer rust en ontspanning ontstaat. Dit leidt tot een betere samenwerking en communicatie. Na de training zal ik je ik dan ook begeleiden zodat jij hier ook mee kan werken en als er eventuele kleine haperingen zich voordoen dat je het zelf kunt oplossen.